marți, 15 ianuarie 2013

Programul national de screening pentru cancerul de col uterin

Buna fetelor,
Desi spectrul blogului meu nu include actualmente si o rubrica medicala, am decis ca ce urmeaza sa cititi este extrem de important pentru noi toate. 
In cursul lunii august 2012, a demarat programul Ministerului Sanatatii de screening pentru cancerul de col uterin. Programul se desfasoara la nivel national pe o perioada de 5 ani si este gratuit.
Scopurile programului sunt prevenirea si combaterea cancerului de col uterin si intarirea capacitatii sistemului de sanatate pentru controlul si combaterea cancerului de col uterin la nivel national. 


Testarea se face prin metoda frotiului cevical Babes-Papanicolau a femeilor din grupa de varsta 25-64 ani.
Imagini microscopice ale frotiul cervical Babes-Papanicolau Ce trebuie sa faceti voi pentru a beneficia de gratuitatea acestui test:

  • in prima faza mergeti la medicul de familie (atentie, nu toti medicii de familie participa la subprogramul de screening).

  • medicul de familie instruit in desfasurarea programului va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise.

  • urmatorul pas este sa va programati la centrul de recoltare, unde vi se vor preleva probe din materialul celular cervico-vaginal. 
  • rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie.

Acestea fiind spuse va doresc sanatate si astept intrebarile si sugestiile voastre.

Va pupichitz.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu